26. tammi, 2022

SUSI 0N PETO, ENTÄ IHMINEN!

Euroopan Unioni pyrkii määräämään suomalaista petopolitiikkaa, eli susia pitäisi suojella, vaikka ne Itä-Suomen kotitalouksien pihoilla juoksisivat.  Susikannanhoidossa suomalaiset kyllä itse osaavat toimia järkevästi ja luontoarvoja kunnioittaen.  Mitä tämä EU:lle kuuluu!  Kävihän se itselläni ja nuorimmalla pojallani mielessä, kun mönkijällä ja tukkikärryllä puita metsässä kerättiin.  Sanoin pojalle, että katso mikä tuossa, lämmin karhunpaskaläjä, siis oltiin aika lähellä karhua.  Karhun olen nähnyt Sodankylän maastossa 1970-luvulla sissiteltan oviaukosta armeijan aikana, en sen jälkeen, vaikka tiedän metsäpalstallani niitä pari olevan.  Eivät häiritse metsäpuuhia.  Pedot kuuluvat Suomen luontoon, ei ihmisasuntojen liepeille.  Siksi kannanhoidollinen tarve on ilmeinen ja se ei ole mielestäni EU:n asia.  (Kuva: Pixabay) 

No entä tämä ihmispeto, joka sekin on kaikkien mielestä suojeltava laji.  Tästä olen samaa mieltä, näkymätön virus on eri mieltä.  Kun sudet juoksevat Itä-Suomen kotitalouksien pihoilla, totta se ihmisiä pelottaa, mutta kyllä minua pelottaa myös ihminen ja eri valtioiden hallintojen linjaukset ja epäluottamus toisia valtioita kohtaan.  Tämä epäluottamuksen lietsonta on myös poliittista sumutusta ja monen valtion valtarakenteiden puolustajien ja vallassa olevien korruption ylläpitämistä

Mitä ihminen saakaan aikaan?  Vuonna 2020 maailman sotilasmenot olivat yhteensä   1640 miljardia euroa ( lukuna 1640 000 000 000 – kuka ymmärtää tuommoista lukua euroina!).  Kasvua edellisvuodesta 2,6%.  Se on valtava summa tuottamattomaan toimintaan, ja tämä tapahtui vaikeasta koronaviruspandemisata huolimatta.  Puhutaan vakavasti ilmastonmuutoksesta ja lajikadosta, ekosysteemin säilyttämisestä, mutta sotateollisuus pullistelee.  Eikö tuo summa pitäisi sijoittaa inhimillisiin kohteisiin, ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen ja terveydenhuoltoon.  Ei, koska maailmanjärjestys edellyttää kiihtyvää sotakoneistojen rakentamista ja sotia.  Miksi - no valtapoliittisista syistä?  Nytkin on siemenellä useita konflikteja, joista useampi voi eskaloitua.  Kun laskee yhteen sotateollisuuden, sotien ja rikollisuuden aiheuttaman taloudellisen ja henkisen tappion on hinta todella korkea.  Ihmiset vain toimivat näin.

Mistä tällainen maailmanjärjestys johtuu?  Se johtuu epäluottamuksesta eri valtioiden, instituutioiden, organisaatioiden, uskontojen ja uskomusten välillä.  Ristiriitaa ei ole  tavallisten tallaajien välillä, mutta heitä manipuloidaan hallinnon kautta.  Olen tutustunut vuosien varrella esimerkiksi venäläisiin ihmisiin ja voin sanoa, että hyvin ystävällisiä ja mukana olevia.  Se mitä Putin ja hänen hallintonsa tekee, ei estä venäläisiä olemasta ystävällisiä ja maataan rakastavia.  Hallinto ja sitä tukeva salaisen poliisin koneisto tekee Venäjästä ei-demokraattisen.  Valtakoneisto jyllää niin voimakkaasti, ettei oppositio pääse nousemaan saatikka vaikuttamaan.  Miksi tällaisessa hallinnossa oikeastaan edes vaaleja pidetään.

Tiede on aina 1800 –luvulta lähtien kehittynyt hirmuista vauhtia ja se kehittyy edelleen potenssiin.  Digitalisaation ja robottien lisääntyminen alalla kuin alalla vain kiihtyy.  Olisivatko kännykkäliittymien kehittäjät osanneet unelmoida tai kantaa huolta siitä,  miten heidän keksintönsä massojen käyttämänä muuttaa maailmaa.  Muutos on raivostuttavan rajua.  Näin totean siksi, koska ihmisen mukana pysyminen tässä kehityksessä on todellakin koetuksella, otetaan tästä esimerkiksi vaikkapa ikääntyneiden ihmisten sote- ja pankkipalvelut. 

Teollisuuden koneistuminen ja tiede ovat auttaneet ihmiskuntaa eteenpäin. Tiede on auttanut myös sotateollisuutta, mutta tiede ei ole pystynyt vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen.  Näin, koska politiikka, uskomukset, uskonnot ja tiede eivät lyö tarpeeksi kättä toisilleen, ja olen sitä mieltä, etteivät vastaisuudessakaan näin tee.  Se johtuu politiikasta, valtarakenteista ja korruptiosta.

Ihminen hallitsee petoja, pedot eivät ihmisiä, paitsi mielikuvissa, kun ne lähestyvät asuinalueita.  Pelko lisääntyy ja se on ymmärrettävää.  Susi on viimeksi tappanut Suomessa ihmisen 1880-luvulla.  Metsäluontoon kuuluvien petojen ja ihmisen välillä on yksi ero, jolla saattaa olla merkitystä, eli ihminen on ainoa laji, joka tietää kuolevansa.  

Martti Kankaanranta